Szabályos fogsort, széles mosolyt szeretne, de elmúlt már 18 éves? Semmi akadálya! Fogszabályozáshoz sosincs késő! Bár a legtöbben esztétikai okok miatt fordulnak fogszabályozó orvoshoz, a fogszabályozás egészségügyi problémákra is megoldás lehet. A fejfájás, nyakfájás, állkapocsízületi panaszok oka gyakran a szabálytalan fogazat.  A fogpótláshoz sokszor fogszabályozással juttatjuk a fogakat a megfelelő helyre. Az esztétikus fogszabályozó készülékek segítenek elfogadhatóbbá tenni felnőttek számára is a kezelést.

Melyek a felnőtt fogszabályozás esztétikai előnyei?

 • Mosolya szélesebbé, harmonikusabbá válik
 • Nem csak a fogsor, az arc is szépül

Milyen egészségügyi problémákat kezeltethet felnőtt fogszabályozással?

 • A torlódott fogak tisztítása jóval nehezebb, így a fogszuvasodás valamint az ínygyulladás gyakoribb.
 • Szabálytalan fogsorral sokszor a rágás is nehezebb. A soron kívül álló fogak még akkor sem tudják a rágást segíteni, ha egyébként egészségesek.
 • Az állkapocsízület könnyen túlterhelődhet. Ízületi kattogás, fájdalom jelentkezhet.
 • A fogeltávolítások miatt elmozdult fogakat a megfelelő helyzetbe juttatjuk, ezzel megteremtjük a megfelelő feltételeket a fogak pótlásához.
Felnőtt, fogszabályozás előtt
Előtte
Felnőtt fogszabályozás eredménye
Utána

A Damon technika

A Damon technika Amerikából hódította meg a világot, lényege a lágy, biológiai erőkkel történő fogszabályozás. Az elmúlt húsz évben már több millió embert kezeltek így sikerrel világszerte.

Mik a Damon technika előnyei?

 • A fogszabályozó ív lazán rögzül a zárakhoz (bracketekhez) egy kis zsanér segítségével, így az ív mentén a fogak kisebb erővel, könnyebben mozdíthatók el a megfelelő helyre.
 • A különleges, emlékező fémből készült fogszabályozó ívek folyamatosan, kis erőkkel mozgatják a fogakat, így kisebb a kényelmetlenség a kezelés folyamán.
 • A hatékonyabb fogívtágításnak köszönhetően sok esetben elkerülhető a foghúzás.
 • A gyorsabb fogmozgatásnak köszönhetően a kezelési idő is lerövidülhet. A kezelés során szükséges állítások száma csökken.
 • Nem csupán a fogak, az arc harmóniáját is szem előtt tartjuk.
 • A fogszabályozó készülék könnyebben tisztítható, nem színeződik el a kezelés során.
City Smile Gyermek Fogászat

Rögzített, fém fogszabályozó készülékek (Damon Q, Damon MX)

 • Lágy erőkkel korrigál, a nap 24 órájában aktív
 • Kényelmesebb a hagyományos rögzített készüléknél
 • Könnyebb tisztán tartani, mint a hagyományos rögzített készüléket
Rögzített, kerámia fogszabályozó készülék lányon

Rögzített, kerámia fogszabályozó készülékek (Damon Clear, Truklear)

 • Lágy erőkkel korrigál, a nap 24 órájában aktív
 • Alig észrevehető, a kezelés alatt sem színeződik el
 • Kényelmesebb a hagyományos rögzített készüléknél
 • Könnyebb tisztán tartani, mint a hagyományos rögzített készüléket

Fogszabályozás átlátszó sínekkel (aligner készülékek)

A fogszabályozó sínek használatát felnőttek számára, kisebb, esztétikai eltérések korrekciójára ajánljuk. Bármikor könnyen kivehetőek. Speciális, orvosi célra készült, átlátszó műanyagból készülnek.

Hogyan készülnek a fogszabályozó sínek?

A fogsorról vett lenyomat alapján számítógépes program segítségével a fogtechnikai labor előre megtervezi a kívánt mosolyt. A látványos virtuális kezelési terv minden egyes részletét megmutatjuk Önnek. Meghatározzuk, hány sín kell az elvárt eredmény eléréséhez.  Amennyiben a terv megfelel Önnek, indulhat a láthatatlan fogszabályozó sínek gyártása high-tech, 3D technológiával!

Előnyei:

 • Szinte teljesen láthatatlanok.
 • Bármikor, könnyen kivehetőek.
 • Egyszerűen tisztíthatóak.
 • Kényelmesek, a fogakra pontosan illeszkednek.
 • Nem akadályozzák a fogmosást.
 • Már néhány hónap alatt látványos eredményt lehet velük elérni.

Hogyan kell hordani a fogszabályozó síneket?

A kívánt eredmény eléréséhez a síneket napi 20-22 órában kell hordani. Étkezésnél, fogmosásnál mindig vegyük ki őket!

Mit tartalmaz fogszabályozás szolgáltatásunk?

Első alkalommal tájékozódunk az Ön igényéről a fogszabályozással kapcsolatban. Megvizsgáljuk a fogait, megtekintjük, mennyire illeszkednek harmonikusan az Ön arcához. Eldöntjük, valóban szükséges-e a fogszabályozás. Ha igen, tájékoztatjuk Önt a lehetséges és javasolt megoldásokról.

Röntgenfelvételeket készítünk, a fogakról lenyomatot veszünk. Fotókat készítünk fogsoráról és arcáról. Mindezek alapján egyénre szabott kezelési tervet készítünk az Ön számára.

A fogakat a fogszabályozó kezelés előtt mindenképpen rendbe kell hozni. A fogkőeltávolítás mellett az esetleges szuvas fogak kezelése is szükséges. Erről már első alkalommal tájékoztatni fogjuk Önt a konzultáció során.

A rögzített készüléket beragasztjuk, a kivehető készülékeket a szükséges igazítások után átadjuk.
Teljes körű tájékoztatást adunk a fogszabályozó készülék tisztításával, viselésével kapcsolatban, valamint megbeszéljük a következő kontrolvizsgálat időpontját.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen eljöjjön a javasolt kontrollvizsgálatokra, mert csak orvosi ellenőrzés alatt működik a fogszabályozás biztonságosan és megfelelő hatékonysággal. A fogszabályozás hosszú folyamat, nagyon sok odafigyelést, kitartást és türelmet kíván az Ön részéről is. Tudjuk, hogy ez nem könnyű, de kérjük, tegye ezt meg szép és egészséges mosolyáért.

A kezelés végén, ha elértük a várt eredményt, a rögzített készüléket eltávolítjuk.
Bármilyen fogszabályozó készüléket hordott is Ön, nagyon fontos, hogy a fogakat a helyükön tartsuk. Ennek érdekében kivehető vagy rögzített, ún. fixációs (retenciós) készülékekkel stabilizáljuk a fogakat. Ebben az ülésben lenyomatot veszünk a kivehető készülékhez, illetve felragasztjuk a fogak belső felszínére a fixáló drótot. Megbeszéljük, hogyan, mennyi ideig javasolt a retenciós készülék viselése, milyen gyakran kell Önnek kontrolvizsgálatokon megjelennie ahhoz, hogy az elért eredményt hosszú távon megőrizhesse.

Gyakran ismételt kérdések

Bizonyos problémák (rossz szokások) már 6 éves kor előtt, a tejfogazat idején is kezelhetőek. Minden kisgyermeket érdemes az első maradó rágófogak áttörése után, kb. 7 éves korban fogszabályozó orvoshoz elvinni.

Gondos fogápolással megelőzhető az ínygyulladás és a fogak szuvasodása. Rögzített fogszabályozó készülék tisztításához speciális fogkeféket ajánlunk, melyeket rendelőnkben meg is tudnak vásárolni. Meg is mutatjuk Önnek, hogyan tudja ezekkel hatékonyan mosni a fogait. A rendszeres ellenőrzéseken szükség esetén rendelői fogtisztítást is végzünk.

Naponta tisztítsuk meg fogkefével. Hetente egyszer fogszabályozó tisztító tablettát oldjunk fel egy pohár vízben, ebben áztassuk néhány órán át. Ha a készülék nincs szájban, mindig nyitott dobozban, szárazon tároljuk.

Napi 20-22 óra hordás szükséges az eredményes kezeléshez. Étkezéskor, fogmosáskor ki kell venni a síneket.

Általában egy hét alatt. A rögzített fogszabályozó felragasztása után 2-3 napig várható feszítő érzés, utána elmúlik. Az aktiválások után ez az érzés enyhébb.

Általában 1-2 havonta. A gyakoriság függ a választott kezelés típusától illetve attól, hogy a kezelés milyen szakaszában járunk.