Sír a baba! Jön a foga?

Általában fél éves kor körül jelennek meg a kisbaba szájában az első fogak. Az is előfordulhat, hogy egy baba foggal születik, és azért sem kell aggódni, ha a kicsinek még egy éves korában sincs foga. Vannak gyerekek, akiknél szinte csak azt veszik észre a szülők, hogy a kis fogacskák előtörtek, annyira problémamentes ez az időszak, vannak viszont olyanok, akiknél az egész család megszenvedi a fogzást.

Milyen jelei vannak annak, hogy kisbabánknak jön a foga?

A baba ínye vörös és duzzadt lehet, az arca is kipirulhat. Nagyfokú nyálképződést figyelhetünk meg, és gyakori, hogy a gyermek mindent rág, ami a keze ügyébe kerül. Enyhe hőemelkedést is tapasztalhatunk, de a magas láz és az esetleges hasmenés mögött más okok húzódnak meg. A gyermek sokszor nyűgös, és lehet, hogy éjszaka is többször ébred.

Mit tehetünk, hogy a gyermek könnyebben viselje a fogzás időszakát?

Adhatunk a kisbabának rágókát, ezzel masszírozni tudja az ínyét, és a figyelmét is eltereli. Ha hűtőrágókát adunk, kövessük a használati utasítást arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell használat előtt hűteni. Sose tegyük a rágókát a mélyhűtőbe, mert ha túl hideg és kemény, ártalmas lehet a baba ínyének. Hasznos lehet egy hideg, nedves flanel rongy is erre a célra.

Fogzást könnyítő, cukormentes géllel is bekenhetjük a kisbaba ínyét. Ilyen a Dentinox, ami felületi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentő kamilla kivonatot tartalmaz, valamint a Gengigel baby, ami hyaluronsav tartalmánál fogva (a kötőszövetben előforduló, természetes anyag) csökkenti a duzzanatot.

Ha ezek nem segítenek, adhatunk fájdalomcsillapító gyógyszert. A Panadol Babyt és a Nurofent ajánlják a gyermekorvosok. Vigyázzunk, a Nurofen szirup cukrot tartalmaz, ami fogszuvasodást okozhat!
Ha a kicsi nagyon nyálzik, töröljük meg gyakran az arcát, hogy megelőzzük a kiütéseket. Éjszakára tehetünk a feje alá textilpelenkát.
Tereljük el a baba figyelmét, vigyük el sétálni, játsszunk vele! Hátha egy jó játék elfeledteti vele a fájdalmait!
Végül megemlíteném a sokak által használt borostyánláncot, aminek soha, senki, semmilyen formában nem igazolta a hatását. Szép, nem ártalmas, de a fogzást biztosan nem könnyíti meg. Próbáljuk ki inkább a fenti, jól bevált módszereket, valamelyik biztosan segíteni fog a mi gyermekünknek is!